Uncategorized

Vannstand: OBS-varsel for hele fylket. Vestfold. 2015. Mens rekorden står fortsatt fra 1991 da vannet nærmet seg to meter.

OBS-varsel for hele fylket

Høyvann innerst i fjorden. Sandefjord opplever høstens første flom.
Høyvann innerst i fjorden. Sandefjord opplever høstens første flom. Foto: Kurt André Høyessen
Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag kveld og natt til tirsdag stiger vannet så mye at meteorologene sender ut OBS-varsel.

DEL

Mandag har meteorologene sendt ut OBS-varsel for Agder og Telemark, Vestfold og Østfold, der de melder om høy vannstand. Den er estimert til 40–60 centimeter høyere enn oppgitt i tidevannstabellene, og strekker seg fra området Mandal til Hvaler.

I Sandefjord var høyeste vannstand klokken 16  mandag ettermiddag. Klokka 16.15 var vannstanden på 127 centimeter, mot 49 centimeter mandag morgen. Der har en butikkeier måttet pumpe vann ut av lokalet i Kilen.

Vannet har steget over brygga på Vallø.
Vannet har steget over brygga på Vallø. Foto: Øystein Sandtrø

Også på Vallø i Tønsberg er vannet høyt og stiger over bryggekanten mandag ettermiddag.

Stiger i løpet av natta

I følge oversikten til Kartverket, er havnivået på sitt høyeste mandag ettermiddag, og måler opp mot 129 centimeter langs vestfoldkysten. Deretter skal vannet synke mandag kveld, før det stiger opp mot 120 centimeter natt til tirsdag.

Ved 10-tida tirsdag skal vannstanden være nærmere normalen.

Dagens vannstand er mye høyere enn normalt høy flo, men statistikken viser at en flom med vannstand opp mot 150 centimeter skjer med ett års mellomrom. Så langt i 2015 har vannet steget opp til 172 centimeter på det høyeste. Mens rekorden står fortsatt fra 1991 da vannet nærmet seg to meter.

Vinden skyver inn vann fra Nordsjøen

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Aurora Stenmark, forteller at den høye vannstanden skyldes tre faktorer. En sterk sørvestlig vind skyver mye vann fra Nordsjøen og inn i Skagerak.

– Når vinden er sterk over en lenger periode dytter den rett og slett på havet, forteller hun.

I tillegg er det nymåne om et par dager, som også spiller en viktig rolle i tidevannet, og så kommer lavtrykket på toppen av det hele.

– Under et høytrykk er det mye luft over oss som legger press på vannet. Når det er store lavtrykk blir presset lettere og vannet heves. En kombinasjon av alle disse tre tingene gjør at vannet stiger såpass mye som i dag, forklarer Stenmark.

Hun sier at det ikke skjer veldig ofte, fordi man er avhengig av at flere faktorer sammenfaller. Men det kan oftere skje om høsten, enn tidligere på året.

– Månen går jo sin gang, men det er større lavtrykksaktivitet om høsten, og da får vi også gjerne sterkere vinder som kan ha en hevende effekt, sier hun.

OBS-varselet ble sendt ut med to topper. Den ene var ved fire-tida, den andre ventes 12 timer senere, mellom klokka to og klokka fire natt til tirsdag.

– Deretter trekker vannet seg betydelig tilbake, nærmere normalen, sier Stenmark.