Uncategorized

Verdens største levende organisme. Sprer død og fordervelse. Lars Wærstad. Nettavisen. (Armillaria ostoyae / Honningsopp)

Verdens største levende organisme

Sprer død og fordervelse

GODT GJEMT: Her, i Malheurskogen i Oregon i USA, gjemmer verdens største levende organisme seg og sprer død og fordervelse. Foto: U.S. Department of Agriculture (USDA)

Verdens største levende organisme er gjemt så godt at den nesten ikke synes, og sprer død og fordervelse overalt hvor den kryper frem.

Blåhvalen er det største dyret som noensinne har levd på jorden. Men selv denne giganten kan ikke stille opp mot verdens største, enkeltstående levende organisme.

Den æren går til honningsoppen.

Nei, du leser ikke feil.

I engelsktalende land kalles soppen spøkefullt for «Humongous Fungus», men soppen selv er ingen spøk.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIFTIG: Honningsopp (flere arter) angriper levende trær og kan gjøre mye skade i skogen. Tidligere var den regnet som spiselig, men siden mange blir dårlige av honningsopp, betraktes den nå som giftig. I USA har honningsoppen i Malheurskogen vokst seg til verdens største organisme. Foto: (Wikimedia Commons)

Honningsopp er en organisme som strekker og sprer seg nærmest usynlig, og sprer død og fordervelse på sin vei.

Den er en parasitt som gjør enorm skade på skog, især gran. Bare i Norge er årlige skader i form av ødelagt virke beregnet til adskillige millioner kroner.

Vertsspekteret er uvanlig bredt, soppen angriper utallige løv- og bartrearter og like til for eksempel jordbær- og potetplanter.

Det betyr at soppen som organisme kan spre seg til et enormt område, slik den har gjort i Malheur nasjonalskog i Oregon i USA.

Forskere tror systemet kan være 2400 år gammelt, og i 2015 ble kjempesoppen omtalt som den største, enkeltstående levende organismen på jorden. Et kriterie for statusen er imidlertid at soppen faktisk henger sammen, noe som vanskelig lar seg bekrefte – eller avkrefte.

Klikk på bildet for å forstørre.

DØDENS NETTVERK: Verdens største levende organisme sprer seg utover et nesten ti kvadratkilometer stort område i Malheurskogen i USA, hvor den sluker tre etter tre. Med slike hyfestrenger (rhizomorfer) sørger den for næring til seg selv. Foto: Klaus Høiland (CC BY NC SA 3.0)

I dag sprer soppen seg antagelig utover et nesten ti kvadratkilometer stort område, hvor den sluker tre etter tre.

Organismens fulle omfang er det imidlertid umulig å få øye på. Soppen har et voldsomt nettverk av røtter, kalt mycel, som vokser under jorden. Omtrent én gang i året kommer den til syne i form av sopphatter, gjerne rundt infiserte eller nylig døde trær.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPRER DØD OG FORDERVELSE: Honningsoppsystemet i Malheurskogen regnes for å være jordens største levende organisme, og sprer død og fordervelse over et ti kvadratkilometer stort område (merket med rødt).

Honningsopp ble tidligere ansett som spiselig, men blir nå regnet som giftig.