Antall fettceller i kroppen utvikles i ungdomstiden. Uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder, så forblir antallet fettceller i kroppen konstant. NHI.NO

 

Antall fettceller i kroppen utvikles i ungdomstiden. Uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder, så forblir antallet fettceller i kroppen konstant. NHI.NO

 

https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/kan-ikke-redusere-antall-fettceller/?hp=true

Antall fettceller i kroppen utvikles i ungdomstiden

Uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder, så forblir antallet fettceller i kroppen konstant. Dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å holde vekten etter en slankekur.

Overvekt i barne- og ungdomsårene fører til at det dannes et høyere antall fettceller enn hos normalvektige, og et høyt antall fettceller er en viktig disponerende faktor for overvekt. Forskere ved Karolinska Institutet i Sverige har nå funnet at det stadig skjer nedbrytning av fettceller og oppbygging av nye fettceller i kroppen, men at antallet fettceller forblir konstant etter at vi har nådd voksen alder.

Årlig dannes det så mye som 10 prosent nye fettceller. Samtidig brytes omtrent like mange ned per år gjennom celledød.

Tidligere trodde man at det kun var slik at fettcellene økte sitt fettinnhold og cellestørrelse, men ny forskning viser at det stadig skjer ny og kraftig utvikling av fettceller når du er voksen – og dette skjer ved alle aldre og kroppsstørrelser.

Kan ikke redusere antall fettceller med slanking

Uansett hvor mye du slanker deg, kan du altså ikke gjøre noe med antallet fettceller i kroppen. Forskerne bak studien påpeker at dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å slanke seg. For fettcellene forsvinner ikke, og de nydannede fettcellene har behov for å fylles raskt opp igjen. Dette øker risikoen for å legge på seg.

Forskerne fant også at forbrenningen av fettceller er dobbelt så høy hos fete som hos tynne, noe som er med på å holde antallet fettceller i kroppen konstant enten du er tynn eller tykk.

I følge studien økte antallet fettceller i barndommen og ungdomsårene, deretter blir antallet fettceller fastsatt i ungdomstiden. Antallet fettceller i kroppen forblir uforandret i voksen alder.

Tidligere har man trodd at man kunne redusere antall fettceller i kroppen gjennom slanking, men dette er altså ikke tilfelle.

 

Fettceller. Etter ca 20-års alder er antall fettceller konstant❗️Fettceller forsvinner aldri. Drop-In legene.

 

Funfact-fredag – Fettceller

Sammen med proteiner og karbohydrater er fett et viktig næringsstoff som gir kroppen energi. I tillegg til å være energilager, produserer fettceller en lang rekke hormoner og signalstoffer som har viktige roller andre steder i kroppen😊 Her er noen fakta om fettceller:

Nyfødte har ca 5 milliarder fettceller og frem til vi er ca 20 år øker antallet nye fettceller. Etter ca 20-års alder er antall fettceller konstant❗️Fettceller forsvinner aldri😯

Det betyr at hvis man er overvektig i ung alder, har man flere fettceller i kroppen enn noen som var slanke i tenårene. Dette er en viktig årsak til at det er så viktig å forhindre fedme hos barn❣️

Men hvorfor går man da ned eller opp i vekt hvis fettceller aldri forsvinner?🤔Hos voksne krymper eller øker fettcellene i størrelse (mens barn og ungdom som nevnt risikerer å legger på seg ved å øke antallet fettceller i kroppen).

🔸 En typisk fettcelle er bare 0,1 mm i diameter, men den kan vokse opp til 10 ganger sin opprinnelige størrelse.

🔸 En gjennomsnittlig voksen har ca 50 milliarder fettceller – noe som betyr at det er flere fettceller i kroppen enn det er mennesker på jorden!

🔸 Hjernen inneholder 60% fett og er det organet i kroppen som består av mest fett.

🔸 Fett er nesten overalt i kroppen din, men ikke i øyelokk, deler av spiserøret og penis.

🔸 Fettceller lever i ca 10 år før de dør og erstattes med ny fettcelle, og ca 10 % av fettcellene våre skiftes ut årlig.

🔸 Å gjøre situps for å kvitte seg med magefett eller lårøvelser for å kvitte seg med fett rundt hoftene, fungerer ikke! Hvis det gjorde det, ville alle som er avhengig av tyggegummi få tynne ansikter😅 Du får riktignok sterkere muskler, men fettcellene er de samme.

🔸 Siden kroppen holder rede på hvor mange fettceller den har, vil heller ikke fettsuging redusere antall fettceller i kroppen – kroppen kompenserer bare ved å lage nye fettceller.

🔸 «The Tape Worm Diet» må være en av de sprøeste diettene som noen gang er oppfunnet🙄 Man skulle svelge en pille som inneholdt bendelormegg. Når egget til slutt klekket i tarmen, vil bendelormen vokse inne i kroppen og spise det man selv spiste. Tanken var at man kunne spise hva man ville og fortsatt gå ned i vekt fordi bendelormen spiser alle de «ekstra» kalorier. Don`t try this😂🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *