Digital patologi i drift i hele Helse Vest. Fra Dagens Medisin.

 

 https://www.dagensmedisin.no/artikler/2022/02/10/digital-patologi-i-drift-i-hele-helse-vest/

Artikkelbilde

STARTET I FØRDE: Tonje Bøyum Riste, avdelingssjef patologi i Helse Førde og Kristine Bø, prosjektleder.

Foto: Per Marifjæren/Helse Vest

Digital patologi i drift i hele Helse Vest

– Dette betyr at alle sykehusene i regionen fra nå av får umiddelbar tilgang til å vurdere snitt digitalt via dataskjerm, sier Kristine Bø, prosjektleder i Helse Vest IKT og digital patologi i Helse Vest.

Publisert: 2022-02-10 — 09.00 (Oppdatert: 2022-02-10 — 09.00)

Sentralsykehuset i Førde var det første sykehuset i regionen som tok i bruk digital patologi i november 2021. Onsdag 9. februar tok resten av helseforetakene i Helse Vest i bruk den samme teknologien.

– Det er utrolig å få være med på noe som er så historisk for pasientene våre, uttaler Kristine Bø, prosjektleder i Helse Vest til Helse Vest IKT sin nettside.

 

Digital konsultasjon
Med digital patologi blir vevsprøver skannet med spesialskannere slik at patologene kan studere prøvene på skjerm. Dette gjør bildene tilgjengelig også for andre patologer andre plasser i Helse Vest, med en gang. Dermed åpnes det for informasjonsdeling på tvers av sykehusene.

– Ved behov kan en konsultere andre patologer digitalt, uten å måtte sende vevsprøver via post, uttaler Bø.

Vanlig rutine for sending av vevsprøver til andre sykehus inkluderer merking, pakking og postsending. Deretter må mottaker registrere og granske prøven før de har sendt svar tilbake.

– Innføring av digital patologi er et viktig tiltak for å frigjøre tid og øke effektiviteten på jobben vi gjør- samhandling på tvers av helseforetakene e hele Helse Vest blir mye enklere nå.

Snitt av vevsprøve. Foto: Friedemann Leh/Helse Bergen

Betydning for pasienter
Helse Vest IKT skriver på sin side at hvert år øker mengden kreftundersøkelser med fem til ti prosent, og at det er ventet at stadig flere kommer til å leve lenger med kreft og andre sykdommer. Samtidig som prøvevolumet til patologer øker er det for få patologer og bioingeniører til å håndtere den økende arbeidsmengden.

– Med digital patologi og nye arbeidsverktøy kan arbeidshverdagen for patologer og bioingeniører bli mye mer effektiv. For pasient vil den nye løsningen sikre dem de beste svarene, uansett hvilket sykehus man tilhører. En overordnet gevinst i fremtiden er kortere svartid og økt pasienttrygghet, skriver Helse Vest IKT.

 

Heldigital gransking
Tonje Bøyum Rise, avdelingssjef på avdeling patologi på sykehuset i Førde, har fire måneders erfaring med digital patologi.

– Våre patologer melder om god bildekvalitet og at de trives med å arbeide digitalt. Andre medarbeidere har hatt glede av nytt utstyr og nye rutiner i arbeidet. Vi er allerede nå komfortabel nok med digital patologi til at vi har sluttet å dele ut fysiske snitt, og gått over til heldigital gransking.

 

Nasjonal innføring
Helse Vest fikk i januar 2020 ansvaret for å lose det nasjonale digitaliseringsprosjektet i havn. Helse Midt-Norge har tatt i bruk samme teknologi som Helse Vest.

Prosessen med å implementere praksis i Helse Nord og Helse Sør-Øst er også i gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *